Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η επιτυχία «σβήνει» το στρες.

Οσο πιο ψηλά στην εργασιακή ιεραρχία βρίσκεται κανείς τόσο λιγότερο άγχος έχει.

Ουάσινγκτον 
Πολύ λιγότερο στρες σε σχέση με τους υφισταμένους τους βιώνουν τελικά τα διευθυντικά στελέχη, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη ειδικών των πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, του Στάντφορντ και της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Μέσα από δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS) οι ερευνητές αναφέρουν ότι η αίσθηση που έχουν οι υψηλά ιστάμενοι πως κατέχουν τον έλεγχο των καταστάσεων μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του στρες που βιώνουν συγκριτικά με εκείνο που βιώνουν οι υφιστάμενοί τους.
Υψηλόβαθμη θέση, χαμηλότερο στρες
Συγκεκριμένα οι ειδικοί συνέκριναν δείκτες του στρες, όπως π.χ. τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, μέσω της λήψης δειγμάτων σάλιου με την προσωπική αξιολόγηση περί στρες των εθελοντών που έλαβαν μέρος στη μελέτη τους. Κάποιοι από αυτούς ήταν υψηλά ιστάμενοι και κάποιοι όχι.
«Η κρατούσα άποψη είναι ότι το να βρίσκεται κανείς στην κορυφή – να είναι δηλαδή διευθύνων σύμβουλος μιας επιχείρησης ή στρατηγός, αποτελεί ιδιαίτερα στρεσογόνα υπόθεση» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Τζένιφερ Λέρνερ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.  
«Ωστόσο τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι τελικά οι “αρχηγοί” έχουν λιγότερο στρες από τους υφισταμένους τους» υπογραμμίζει η ίδια.
Η ενδιαφέρουσα μελέτη
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δύο μέρη: στο πρώτο, η Λέρνερ και οι συνεργάτες της συνέκριναν τις μετρήσεις των επιπέδων κορτιζόλης με την προσωπική αξιολόγηση περί στρες του κάθε εθελοντή. Οι εθελοντές που βρίσκονταν χαμηλά στην εργασιακή κλίμακα ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Βοστόνης, ενώ οι περισσότεροι από τους υψηλά ιστάμενους παρακολουθούσαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ που έλκει κυρίως άτομα που βρίσκονται σε υψηλές βαθμίδες του δημοσίου τομέα και του στρατού.
Φάνηκε λοιπόν, ότι όσοι ανήκαν στη δεύτερη ομάδα εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης - άρα χαμηλότερα επίπεδα στρες, γεγονός που επιβεβαίωναν οι ίδιοι μέσω της προσωπικής τους αξιολόγησης περί στρες.
Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο τα ίδια δεδομένα ίσχυαν σε μια άλλη ομάδα «αρχηγών». Είδαν λοιπόν, ότι η αυξημένη αίσθηση του ελέγχου που συνόδευε τις υψηλόβαθμες θέσεις «έριχνε» τα επίπεδα κορτιζόλης.
«Υπάρχει μια ευρύτερη κριτική γύρω από τις μελέτες ψυχολογίας η οποία αφορά το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές τείνουμε να μελετούμε φοιτητές. Έτσι αποφασίσαμε να μελετήσουμε επιτυχημένους επαγγελματίες οι οποίοι παρακολουθούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Σκεφτήκαμε ότι αυτή θα ήταν μια ευκαιρία να εξετάσουμε κατά πόσο η παραπάνω άποψη ισχύει αλλά και να κατανοήσουμε τον ρόλο που μπορεί να παίξει το επαγγελματικό status στα συναισθήματα, στην ικανότητα λήψης αποφάσεων και στο στρες» εξηγεί δρ Λέρνερ.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Black Holes



Η "τρύπα" μεγαλώνει, το παιχνίδι της επιμήκυνσης επισπεύδεται.

Οι αλλαγές στο “κλίμα” της Ευρωζώνης όταν αρχίζουν από την Γερμανία, δείχνουν πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει πιο γρήγορα από όσο προβλεπόταν.

Στην λογική αυτή, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, σημειώνουν ότι η βιασύνη στον γερμανικό Τύπο να αυξηθεί η τρύπα του “μεσοπρόθεσμου” από τα 11,5 δισ. ευρώ, στα 20 δισ. ευρώ στην αρχή και τώρα στα... 30 δισ. ευρώ, μόλις λίγα 24ωρα μετά την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, προδικάζει αλλαγές στο θέμα της επιμήκυνσης και νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, “πιο σύντομα από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά...”.

Τα σημερινά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο κάνουν λόγο για εκτιμήσεις στελεχών της τρόικας ότι η ύφεση και οι κυβερνητικές αστοχίες καθιστούν αδύνατο να κλείσει το μεσοπρόθεσμο με 11,5 ή ακόμα και 13,5 δισ. ευρώ.

Οι διαφορές Κομισιόν και ΔΝΤ στο θέμα αυτό και η περίεργη σιωπή της ΕΚΤ φαίνεται να έχουν κάνει κάποια βήματα στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού που δεν αφορά πλέον την Ελλάδα αλλά το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης απέναντι στην κρίση του χρέους.

Με λίγα λόγια φαίνεται να “ωριμάζει” βήμα-βήμα η “εισαγωγή” στην γερμανική κοινή γνώμη της ιδέας της μιας προοπτικής μεγαλύτερης εμπλοκής της ΕΚΤ, σαν ο πόλος εκείνος που θα μπορούσε να απορροφήσει, τουλάχιστον προς το παρόν, τους κραδασμούς μέχρι να ξεπερασθούν οι κρίσιμες πολιτικές ημερομηνίες στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Ιταλία και την Γερμανία.

Με λίγα λόγια η αύξηση της πρόβλεψης για την τρύπα στο ελληνικό μεσοπρόθεσμο (2013-2014) εμφανίζεται σαν ο ανελαστικός όρος για να δρομολογηθεί ένας αναγκαστικός συνδυασμός προτάσεων που θα δίνουν περισσότερο χρόνο (ένα με δύο χρόνια) στην Αθήνα και θα βάζουν στο τραπέζι ένα νέο κούρεμα” αυτή την φορά στο χρέος προς τον “επίσημο τομέα”, κάτι για το οποίο πιέζει εδώ και καιρό το ΔΝΤ...

Έτσι κι αλλιώς, όπως παραδέχονται και τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, “πολιτικοί λόγοι” καθιστούν αδύνατο το να μείνει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στον ορατό ορίζοντα...

Η Bundesbank έχει οξύνει την αντίθεσή της στην “γραμμή” αυτή και λίγο-πολύ αναδεικνύεται σε πόλο αναφοράς ενάντια σε κάθε γραμμή ελαστικοποίησης των πολιτικών που ήδη έχουν αποφασισθεί.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε σηκώνει και την σημαία της “αντίστασης” απέναντι στο ΔΝΤ που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, επιμένοντας πλέον ανοικτά για “πολιτικές” και όχι για “στόχους”, γεγονός που στην περίπτωση της Ελλάδας μεταφράζεται σε επιμήκυνση της εφαρμογής του προγράμματος και διαγραφή μέρους του επίσημου χρέους!

Στην Αθήνα παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη προσδοκία αλλά και αμηχανία, καθώς κάθε παρέμβαση από την πλευρά της Ελλάδας στο μέτωπο αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί “μπούμερανγκ” και να επιδεινώσει αντί να βελτιώσει το κλίμα.

Για τον λόγο αυτό και η “χλιαρή” διάψευση για την “τρύπα” στο μεσοπρόθεσμο που ανακάλυψαν οι Γερμανοί.

Οι πραγματικές προθέσεις όμως ανιχνεύονται στα όσα γίνονται χωρίς “φασαρία” αυτό τον καιρό στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού και στο ΥΠΟΙΚ, όπου διαμορφώνονται ήδη οι σχεδιασμοί για το πως θα εξελιχθεί το έλλειμμα και το χρέος στις εναλλακτικές περιπτώσεις επιμήκυνσης και αναδιάρθρωσης.

Και με βάση αυτά τα σενάρια σχεδιάζονται προτάσεις για το πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό σε περίπτωση που το πρόγραμμα επιμηκυνθεί μέχρι και το 2016...


Πηγή:www.capital.gr

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κρίσιμο Eurogroup για τις ελληνικές επιδιώξεις


«Επί της ουσίας στην Λευκωσία θα παιχτεί η σούπερ δόση των 32 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στο Eurogroup όλα τα νέα μέτρα και θα πρέπει να εξηγήσει σε όλους τους παρευρισκόμενους γιατί η τρόικα απορρίπτει κάποια από αυτά. Επίσης πρέπει να ανακοινώσει ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις» .

Την επισήμανση αυτή κάνει στο protothema.gr πηγή της τρόικας η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς θα συζητηθεί στο άτυπο Eurogroup που θα γίνει την Παρασκευή στην μεγαλόνησο.
Την Πέμπτη το βράδυ στην Λευκωσία θα βρίσκονται όλοι.

Από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με «άτυπο αρχηγό» τον Β. Σόιμπλε έως τους κεντρικούς τραπεζίτες ,με επικεφαλής τον Μάριο «Σούπερ» Ντράγκι , τον Ολι Ρεν και την ίδια την επικεφαλής του ΔΝΤ  Κ. Λαγκαρντ .
Μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται ακόμα οι τρεις της τρόικας κ. Τόμσεν, ο Μαζούχ και Μορς καθώς θα παρουσιαστεί το πόρισμα από τις μέχρι τώρα επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση.

«Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται να μιλήσουν οι τροϊκανοι. Η όλη κουβέντα με τον υπουργό Οικονομικών θα γίνει από την κ. Λαγκαρντ, τον κ. Ρεν και τον κ. Σοιμπλε» εξηγεί η ίδια πηγή.

«Οι ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν την περίφημη παράταση  εάν δεν δουν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ» τονίζουν στην Αθήνα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών .

Επιπρόσθετα όμως στην Αθήνα έχει φτάσει η πληροφορία ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε, παρά το γεγονός ότι έχει παραδεχτεί ότι τώρα γίνεται σωστή δουλειά, εν τούτοις σκέφτεται να παίξει κατενατσιο.
Έτσι λέγεται ότι «θα υιοθετήσει ένα μέτωπο σκληρής γραμμής  σε συνεργασία με άλλους υπουργούς της ευρωζώνης (Αυστρία, Ολλανδία) έτσι ώστε να μην αφήσουν την Ελλάδα να πάρει ανάσα και να πράξει όλα όσα έχει υποσχεθεί».
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα λένε ότι «μπορεί το Eurogroup να είναι άτυπο και η Ελλάδα να είναι … δεύτερο θέμα πίσω από την Ισπανία, όμως επί της ουσίας εκεί θα παιχτούν τα πάντα».

Στην Λευκωσία είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν όλα τα καυτά θέματα του πακέτου των 11,5 δις ευρώ. Θα τεθούν ούτως η άλλως από τους ίδιους του ευρωπαίους. Έτσι για παράδειγμα θα συζητηθούν απολύσεις και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και επιπλέον έσοδα από την φοροδιαφυγή και τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η όλη διαπραγμάτευση παραμένει σε εξέλιξη και υπό αυτό το πρίσμα αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως η «τύχη» της ελληνικής προσπάθειας ενδεχομένως και να κριθεί τελεσίδικα στο αμέσως επόμενo Εurogroup, στις 8 Οκτωβρίου.

Behind The Scenes: “Assassin's Creed III”

Δείτε τι χρειάζεται για να μπορέσει να γίνει το “Assassin's Creed III” από μία ιδέα στο χαρτί... πραγματικότητα.

Οι δημιουργοί της δημοφιλούς σειράς “Assassin's Creed” μας κάνουν μία βόλτα στα studio παραγωγής του νέου τίτλου “Assassin's Creed III” και μας δείχνουν τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί το πολυαναμενόμενο video game της Ubisoft.
 
Tο video που κυκλοφόρησε η εταιρία έχει τη μορφή ντοκιμαντέρ και αποτελείται από 4 μέρη.
 
Στο πρώτο μέρος μπορούμε να δούμε τον τρόπο που δουλεύουν οι προγραμματιστές του παιχνιδιού αλλά και ειδικούς ιστορικούς συμβούλους που έχουν επιστρατευτεί να σχολιάζουν και να δίνουν οδηγίες για διάφορα στοιχεία του “Assassin's Creed III”.
 
Στο δεύτερο μέρος είδαμε τις τεχνικές μάχης και τα όπλα που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι ενώ οι ειδική στην ιστορία και πάλι δίνουν τις συμβουλές τους στους προγραμματιστές.
 
Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται όλα τα νέα στοιχεία του πρωταγωνιστή του παιχνιδιού αλλά και οι νέοι μηχανισμοί μάχης που χρησιμοποιεί το “Assassin’s Creed III”.
 
 

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Λείπουν πάνω από τα μισά μέτρα του πακέτου 13,5 δισ. ευρώ για το 2013-14 Πηγή:www.capital.gr

Πάνω από 7,5 δισ. ευρώ μέτρα χωρίζουν το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης από την τρόικα μέχρι να καταλήξουν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-14 μαζί και στο συμπληρωματικό πακέτο των 2 δισ. ευρώ που πρέπει να εφαρμοστεί για την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012 ή ακόμα και του 2013.

Αυτό είναι το background της σημερινής συνάντησης μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα:

Τα 2 δισ. ευρώ που αφορούν τις αποκλίσεις το 2012-13 δεν έχουν αποσαφηνιστεί καθόλου από ελληνικής πλευράς.

Τα 2 δισ. ευρώ από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ του 2013-14 απορρίπτονται από την τρόικα.

Τα 3 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ είναι «υπό συζήτηση».

Μόνο τα 5,5-6 δισ. ευρώ είναι «δεκτά» από την τρόικα.

Συνολικά δηλαδή από τα από τα 13,5 δισ. ευρώ μέτρα για το 2013-14, λιγότερα από τα μισά μέτρα έχουν συμφωνηθεί από την τρόικα.

Την ίδια στιγμή που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης – τρόικας για την εξειδίκευση των μέτρων του 2013-14, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει τις δικές τις εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, την εξέλιξη του ΑΕΠ και του πρωτογενούς ισοζυγίου του προϋπολογισμού ενόψει και του άτυπου Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση και με εντολή του υπουργού Οικονομικών, κου. Γιάννη Στουρνάρα έχει συσταθεί μία “dream team” Ελλήνων οικονομολόγων υπό το οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Γιάννη Μουρμούρα.

Αυτή αποτελείται από τους κκ Γιάννη Μονογυιό από το ΚΕΠΕ, Νίκο Ζόνζηλο από τον ΙΟΒΕ, Πλάτωνα Μονοκρούσο από την Εurobank και τον Παύλο Μυλωνά από την Εθνική Τράπεζα και θα συνεδριάζει εφεξής κάθε μήνα στο ΥΠΟΙΚ.

Η ομάδα αυτή έχει ήδη καταλήξει σε κοινά συμπεράσματα για το χρέος, το ΑΕΠ και το έλλειμμα μετά από διαδοχικές συναντήσεις κατά την τρέχουσα εβδομάδα.

Συγκεκριμένα η ομάδα των Ελλήνων οικονομικών εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει στον αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, την πρώτη της κοινή πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία, το δημόσιο χρέος είναι πολύ πιθανόν να κλείσει στο 147% αν δεν υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις από πλευράς, κυρίως, της τρόικας (π.χ. παράταση κατά 2 έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής, μείωση του επιτοκίου δανεισμού κλπ.).

Σε σχέση με το ΑΕΠ το 2012 η ομάδα των οικονομολόγων έχει συμφωνήσει ότι θα συρρικνωθεί κατά 6,6%. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα «καλό» και ένα «κακό» σενάριο για το 2013 και 2014:

Σύμφωνα με το «κακό» σενάριο, η ύφεση το 2013 θα πέσει στο 3,6% και στο 1,6% το 2014, ενώ το 2015 θα υπάρξει μηδενική ανάπτυξη. Το πρωτογενές έλλειμμα θα κλείσει στο 1% του ΑΕΠ (2 δισ. ευρώ) το 2012.

Σύμφωνα με το «καλό» σενάριο, η ύφεση το 2013 θα πέσει στο 3% και στο 0,9% το 2014, ενώ το 2015 θα υπάρξει οριακή ανάκαμψη 0,5%. Το πρωτογενές έλλειμμα θα κλείσει στο 0,9% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).


Πηγή:www.capital.gr
Από το Blogger.

Ads 468x60px

Popular Posts

Social Icons

About Me

Followers

Featured Posts